angle-left Lösenord

Lösenord

Lösenord ska gärna vara långa och innehålla stora och små bokstäver, siffror och specialtecken. För dig som har svårt att komma ihåg lösenord finns det hjälp att få.

Vad är starka lösenord?

Ett starkt lösenord innehåller: 

  • Minst 12 tecken 
  • Innehåller både stora och små bokstäver 
  • Siffror 
  • Specialtecken, till exempel punkt och utropstecken 

För att lättare komma ihåg sina lösenord rekommenderar många att man har en lösenordsfras som till exempel kan vara första meningen i din favoritbok. Så här skriver Myndigheten för samhällsskydd och beredskap om starka lösenord.

När du har glömt ditt lösenord

När du har glömt ditt lösenord finns det möjlighet att återställa lösenord, olika företag har olika sätt att återställa lösenord på. Ofta måste du svara på ett antal frågor eller försöka komma ihåg det senaste lösenordet du använde. Det är ofta krångligt och tidskrävande att återställa lösenord. Först gången du loggar in på appar och webbsidor får du frågan att spara ditt lösenord och det bör du inte göra dels för det är lätt att glömma lösenordet och för att det är en säkerhetsrisk.

Att återställa lösenord hos Google (Android-telefoner, Gmail) enligt dem själva.

Att återställa lösenord hos Microsoft (Windows, Hotmail, Outlook.com, Xbox) enligt dem själva.

Att återställa lösenordet hos Apple (iPhone, iPad, iCloud) enligt dem själva.

Hjälp att komma ihåg dina lösenord

För att lättare komma ihåg dina lösenord kan du använda dig av en lösenordshanterare, det är ett program där du sparar dina lösenord på ett säkert sätt. Då behöver du bara komma ihåg ett enda lösenord. Lösenordshanterare finns till telefoner, surfplattor och datorer. Här kan du läsa mer om lösenordshanterare och hur du skaffar en.

Sök

Språk

sv-se en-gb