Biblioteket hemifrån

Välkommen till vårt digitala bibliotek. Vi har samlat länkar, appar och annat som kan vara trevligt för dig som är hemma och vill ta del av litteratur, kultur och annat digitalt.

Har du frågor till biblioteket och inte vill komma hit? Vi kan ordna ett digitalt möte via Microsoft Teams.

Studi

Studi består av korta animerade filmer. Komplicerade sammanhang förklaras roligt, enkelt och pedagogiskt med hjälp av tydliga exempel och vardagssituationer. Både ljud och undertexter finns på flera olika språk. Till de flesta filmerna finns quiz i tre svårighetsgrader. Du behöver registrera dig på tjänsten.

Lilla Aktuellt

Nyhetsprogram för barn och unga. Programmet riktar sig i första hand till barn i mellanstadiet.

Storytime from space

På Storytime from space kan du lyssna på astronauter som läser böcker ifrån rymden. Sidan och sagorna är framför allt på engelska. Det är fräckt att se dem läsa i tyngdlöshet.

International children’s digital library

International children’s digital library har böcker för barn på olika språk som du kan läsa för ditt barn.

Albert

Albert är barnens digitala mattelärare.

Småsagor - UR Play

I Småsagor på UR Play kan du lyssna på inlästa bilderböcker.

Digifritids

Digifritids uppmuntrar barn till lärande, aktiv fritid och ökar tillgången till psykosocialt stöd. På sidan finns ett bibliotek som stimulerar läsning. Inspiration till rörelseglädje och kontakter för stöd om man mår dåligt.

Bibblan svarar

Här kan du fråga vad du vill på svenska eller engelska så försöker bibliotekarier ifrån hela landet ge dig ett svar. Du ska vara medveten om att din fråga kan komma att publiceras, men ingen kan se att det är du som ställt frågan. Det är en gratis svarstjänst från biblioteken. 

Bibblan guidar

En samling med databaser och andra webbplatser som innehåller mycket fakta och information. Alla resurser i Bibblan guidar har valts ut och granskats av bibliotekarier på svenska folkbibliotek.

Kronobergspodden

Kronobergspodden är ett projekt som Växjö stadsbibliotek står bakom. De vill lyfta fram lokal kuriosa från Kronobergs län. Programmakare är Ella Styf som arbetar som bibliotekarie.

Poddtoppen

Poddtoppen bygger sina listor ifrån iTunes och visar det som svenska folket lyssnar på just nu. Det är bara poddar som är registerade på iTunes som kommer upp i listorna. Där finns massor av podcasts som du kan lyssna på.

Sveriges Radio

Det finns en massa program med intressanta ämnen på Sveriges radios webbplats.

Hembygdspodden

Hembygdspodden innehåller berättelser från förr. Berättade av både levande och döda i den småländska socknen Odensjö, somliga hiskeliga och andra bara underbara.

Sunnerbopodden

Idrottshjältar i Sunnerbo berättar om sina karriärer och bakgrunder.

Sagobygden

Upplev sagobygden med hjälp av din smartphone.

Kungliga biblioteket

Har i sina digitala kollektioner sammanfört utvalda objekt från sina samlingar utifrån olika teman.

Statens medieråd

I statens medieråd kan du lära dig mer om MIK (medie- och informationskunskap) och vad juridiken säger att du kan och inte kan göra på nätet.

Internetstiftelsen

Internetsstiftelsen ger dig möjlighet att lära dig mer om internet. Vad du ska tänka på när det kommer till källkritik och information om annat som rör internet på något sätt.

Pressreader

I Pressreader kan du läsa dagstidningar och tidskrifter från hela världen. Om du har ett bibliotekskort hos oss kan du använda Pressreader gratis.

Biblio

Biblio är vår biblioteksapp där du kan låna e-textböcker och e-ljudböcker. Du behöver ett bibliotekskort och pinkod. Ladda ned appen och börja läsa/lyssna.

Världens bibliotek

På Världens bibliotek hittar du e-böcker och e-ljudböcker på olika språk. För att använda tjänsten behöver du ange din e-postadress. Då kan du läsa och lyssna hur mycket du vill. Tjänsten är helt gratis.

Projekt Runeberg

Projekt Runeberg är ett initiativ som startade 1992 och publicerar nordisk litteratur som saknar upphovsrätt, det vill säga äldre böcker.

Projekt Gutenberg

Projekt Gutenberg publicerar böcker på olika språk som inte längre har upphovsrätt.

Sök

Språk