Biblioteket hemifrån

Välkommen till vårt digitala bibliotek, här har vi samlat lite blandade länkar, appar och annat som kan vara trevligt för dig som är hemma och vill ta del av litteratur, kultur och annat digitalt.

Har du frågor till biblioteket och inte vill komma hit kan vi ordna en digital informationsdisk via Microsoft Teams, om det skulle vara intressant kontakta biblioteket.

I dessa tider kanske extra viktigt att lära sig mer om detta ämne.

Statens medieråd

Här kan du lära dig mer om MIK, medie- och informationskunskap, och vad juridiken säger att du kan och inte kan göra på nätet.

Internetstiftelsen

Har satt samman denna sida för att ge dig möjlighet att lära dig mer om internet, vad du ska tänka på när det kommer till källkritik och information om annat som rör internet på något sätt.

Sagobygden

Upplev sagobygden med hjälp av din smartphone.

Kungliga biblioteket

Har i sina digitala kollektioner fört samman utvalda objekt från sina samlingar utifrån olika teman.

Kronobergspodden

Kronobergspodden är ett poddprojekt som Växjö stadsbibliotek står bakom. I denna programserie vill vi lyfta fram lokala kuriosa från Kronobergs län. Programmakare är Ella Styf som arbetar som bibliotekarie.

Poddtoppen

Poddtoppen bygger sina listor ifrån data ifrån iTunes och visar det som svenska folket lyssnar på just nu. Följdaktligen är det bara poddar som är registerade på iTunes som kommer upp i listorna. Där finns massor av podcasts och ämnen som du kan lyssna på.

Sveriges Radio

Det är lätt att glömma, men det finns även en massa program med intressanta ämnen på Sveriges radios hemsida.

Hembygdspodden

Hembygdspodden innehåller berättelser från förr i tiden, berättade av både levande och döda i en den småländska socknen Odensjö, Somliga hiskeliga och andra bara underbara.

Sunnerbopodden

Idrottshjältar i Sunnerbo berättar om sina karriärer och bakgrunder.

Studi

Studi består av korta animerade filmer. Komplicerade sammanhang förklaras roligt, enkelt och pedagogiskt med hjälp av tydliga exempel och vardagssituationer. Både ljud och undertexter finns på flera olika språk. Till de flesta filmerna finns quiz i tre svårighetsgrader. Du kommer behöva registrera dig på tjänsten.

Lilla Aktuellt

Lilla Aktuellt har en hel avdelning med inslag om Coronaviruset, hur det började fram till idag.

Storytime from space

På Storytime from space kan du lyssna på astronauter som läser böcker ifrån rymden, från Internationella rymdstationen. Sidan och sagorna är på framför allt engelska, men det går att göra en automatisk översättning så att textningen blir på svenska. Om inget annat är det fräckt att se dem läsa i tyngdlöshet.

International children’s digital library

International children’s digital library har böcker för barn på olika språk och du kan läsa för ditt barn.

Albert

Albert är barnens digitala mattelärare. Just nu erbjuder de möjligheten att testa tjänsten hemifrån.

Småsagor - UR Play

I Småsagor på UR Play kan du lyssna på inlästa bilderböcker.

Digifritids

Digifritids är en plats som uppmuntrar barn till kunskap och lärande, aktiv fritid och öka tillgången till psykosocialt stöd. På sidan finns ett bibliotek som stimulerar läsning, inspiration för att skapa rörelseglädje och kontakter för stöd om man mår dåligt.

Bibblan svarar

Är en gratis svarstjänst från biblioteken. Här kan du fråga vad du vill på svenska eller engelska så försöker bibliotekarier ifrån hela landet ge dig ett bra svar. Du ska vara medveten om att din fråga kan komma att publiceras, men att det är du som ställt frågan ser ingen.

Bibblan guidar

Är en samling med databaser och andra webbplatser som innehåller mycket fakta och information. Alla resurser i Bibblan guidar har valts ut och granskats av bibliotekarier på svenska folkbibliotek.

Pressreader

I Pressreader kan du läsa dagstidningar och tidskrifter från hela världen. Om du har ett bibliotekskort hos oss kan du använda Pressreader gratis.

Ztory

Läs och låna hem hundratals tidningar, tidskrifter och barnböcker digitalt på din dator, mobil eller surfplatta med Ztory. Ta med dig datorn, surfplattan eller mobilen till biblioteket i Ljungby, Lagan eller Lidhult.

Biblio

Biblio är vår biblioteksapp där du kan låna e-textböcker och e-ljudböcker. Allt du behöver är ett aktivt bibliotekskort, sen är det bara att ladda ned appen Biblio och börja läsa/lyssna.

Världens bibliotek

På Världens bibliotek hittar du e-böcker och e-ljudböcker på olika språk. För att använda tjänsten behöver du registrera din e-postadress, därefter kan du läsa och lyssna hur mycket du vill. Tjänsten är helt gratis.

Projekt Runeberg

Projekt Runeberg är ett initiativ som startade 1992 och publicerar nordisk litteratur som saknar upphovsrätt, det vill säga äldre böcker.

Projekt Gutenberg

Projekt Gutenberg publicerar precis som Projekt Runeberg böcker som inte längre har upphovsrätt, men publicerar på alla möjliga språk även om engelska språket är det som är störst.

Search the catalogue

Language