Låneregler och avgifter

Information om bibliotekskort, låneregler och avgifter på biblioteken i Ljungby

Bibliotekskort

Bibliotekskort är gratis. Ta med din legitimation när du vill skaffa ett bibliotekskort. Vårdnadshavare måste ge sitt skriftliga tillstånd om du är under 18 år. Blanketten kan hämtas på biblioteken eller på vår webbplats.

När du fyller 18 år behöver du komma till biblioteket för att få information om våra låneregler och uppdatera dina uppgifter, medtag legitimation.

Har du förlorat ditt kort kostar det 30 kronor (vuxen) 10 kronor (barn) för ett nytt.

Blankett för godkännande av bibliotekskort till barn (PDF, 101 kb)

Lånetid

• Böcker: 28 dagar

• Böcker det är kö på, faktafilmer, tidskrifter, musik och spel: 14 dagar

• Långfilmer: 7 dagar

Du har möjlighet att låna om 2 gånger om ingen står i kö, undantag är tv-spel och filmer.

Du måste vara minst 15 år för att få låna film och tv-spel.

Reservationer

Är du inloggad kan du reservera själv på webbplatsen. Du får ett meddelande på sms, e-post eller brev när det du står i kö på finns att hämta på biblioteket. Hämtar du inte böcker du står i kö för inom 5 dagar tar vi bort reservationen.

Övertidsavgifter för vuxna

Vuxenmedier 2 kronor/dag

Tv-spel 10 kronor/dag

Du kan betala en avgift på något av våra bibliotek. På biblioteket i Ljungby kan du betala med kort, Swish och kontanter och på biblioteken i Lagan och Lidhult kan du betala med kontanter.

7 dagar efter att lånetiden gått ut får du en 1:a påminnelse och 14 dagar efter att lånetiden gått ut får du en 2:a påminnelse. Då blir du stoppad från att låna.

Om du vill undvika övertidsavgifter kan du som har en e-postadress registrerad hos oss få en övertidsvarning via e-post tre dagar innan sista återlämningsdag.

Faktura

Om du inte lämnat dina lån 42 dagar efter lånetidens slut skickar vi en faktura på ej återlämnade medier.

OBS! Betalar du inte fakturan går den till inkasso (gäller ej barn).

Lånestopp och förstörda medier

Du får inte låna om du har en faktura eller skuld på 200 kronor eller mer. Om du tappar bort eller förstör det som du lånat får du betala:

Fjärrlån, film och tv-spel: 500 kronor

Vuxenmedia: 270 kronor

Barnmedia: 180 kronor

Småbarnsbok, tidskrift och pocketbok: 50 kronor

Eventuell övertidsavgift tillkommer.

 

Bibliotekskortet är en personlig värdehandling och det är du som är ansvarig för allt som lånas på ditt kort, även om någon annan använder det. Det är vårdnadshavare som ansvarar för minderårigs bibliotekskort och allt som lånas på kortet, även om någon annan använder det. Du ansvarar för dina lån tills de har registrerats som återlämnade samt att de lämnas tillbaka i ett godtagbart skick.

Sök

Språk