Biblio - frågor och svar

Hur lyssnar jag på böcker?

Ladda ner Axiell Medias app Biblio i App Store eller Google Play. Sök upp Ljungby kommunbibliotek i rullistan på biblios startsida och logga in med ditt vanliga bibliotekskortsnummer och pinkod. När du hittar en bok du vill låna klickar du knappen Låna och sedan Play-knappen. Boken finns sedan under Mina Lån. Spelaren kommer automatiskt ihåg var någonstans i boken du slutade lyssna om du pausar eller stänger av.

Hur lånar jag böcker?

Du behöver ett bibliotekskortsnummer från biblioteket, och en PIN-kod. Om du inte har det, kontakta biblioteket. När du loggat in och hittat en bok du vill låna klickar du på knappen Låna och sedan Play. Boken ligger sedan under Mina Lån.

Hur loggar jag in i appen? 

Ange vilket bibliotek du tillhör under rubriken med samma namn. En rullista finns med alla anslutna bibliotek. Fyll i ditt vanliga bibliotekskortsnummer och Pin-kod, klicka på Logga in.

Hur hittar jag böcker att låna? 

Under Sök-fliken i appen kan du söka fritt på titlar och författare. 

Hur laddar jag ned böcker? 

Under Mina lån kan du aktivera funktionen Gör tillgänglig offline under respektive bok. Boken laddas då ner till appen och finns där under låneperioden. Boken tas bort automatiskt vid låneperiodens slut.

Hur många böcker kan jag ladda ned?

Du får låna en e-ljudbok/e-bok per 7-dagar.

Varför kan jag inte låna så många e-böcker jag vill?

Biblioteket vill att våra låntagare ska kunna låna och läsa så mycket de vill men eftersom biblioteket betalar för varje e-ljudboklån (till skillnad mot en tryckt bok/cd-ljudbok, där vi bara betalar inköpet av boken) så måste biblioteket sätta spärrar så att inte kostnaderna blir för höga. 

Biblioteket har två gränser (eller spärrar). Dels en maxgräns för hur många e-böcker som du kan låna per 7 dagar och dels en beloppsgräns för vad alla e-bokslånen får kosta under en månad.

Kan jag låna böcker från flera bibliotek?

Ja, förutsatt att du har giltiga bibliotekskort på olika bibliotek.

Hur länge får jag låna en bok?

Varje boklån varar i 28 dagar. Om lånet hinner gå ut innan du lyssnat klart kan du låna om boken. Det gäller då som ett nytt lån vilket gör att bokmärken inte överförs till nästa period.

Kan jag låna böcker när jag är utomlands?

Biblio har inga begränsningar för att lyssna på böcker utomlands. Däremot kan uppkoppling, brandväggar, lokala förutsättningar osv. eventuellt hindra.

Hur tar jag bort en bok från Mina lån?

Du behöver inte radera lån eller hålla reda på återlämningsdag. När lånet gått ut efter 28 dagar tas boken bort automatiskt från appen.

Jag har problem att lyssna på en bok, hur får jag hjälp?

Hör av dig till biblioteket så hjälper vi dig.

På hur många enheter kan jag använda appen?

Du kan använda appen på upp till och med fem enheter.

Hur gör jag ett bokmärke?

Vill du markera ett avsnitt i boken för att återvända till kan du skapa ett bokmärke, tryck på bokmärkesikonen nere till vänster i spelaren och tryck på Skapa bokmärke.

Jag får ett felmeddelande, vad beror det på?

Hör av dig till biblioteket för att få hjälp. Återge så mycket information som möjligt om hur du gör när felet uppstår, när eventuella felmeddelanden uppkommer och exakt hur de lyder.

Sparar appen någon information om mig som användare?

Den enda information som sparas är de bokmärken som läggs in, t ex för att du ska kunna fortsätta lyssna på samma ställe som du slutade förra gången. Dina inloggningsuppgifter sparas om du väljer det som alternativ vid första inloggningstillfället.

Vad är en strömmande ljudbok?

En strömmande ljudbok är en ljudbok som spelas upp via internet och som du måste vara ansluten till internet när du lyssnar på. I Biblio går det dock bra att ladda ner ljudböcker till appen under utlåningstiden, och lyssna även offline.

Kan jag låna om en ljudbok?

Ja, du kan låna om en ljudbok efter att lånetiden om 28 dagar har gått ut. Det gäller då som ett nytt lån vilket gör att bokmärken inte överförs till nästa period.

Använder strömmande ljudböcker cookies?

Nej, strömmande ljudböcker använder inte cookies.

Finns Biblio på flera språk?

Ja, Biblio finns på svenska, engelska, finska och arabiska. Vilket språk du har i din app är beroende på vilken inställning din enhet har.

Vilka enheter är biblio kompatibel med?

Appstore och på Google Play finns detaljerad information om vilka enheter som Biblio är kompatibel med. För Android krävs version 5 eller senare, iOS-appen kräver minst iOS version 10.3 och är kompatibel med bland annat iPhone 5s och senare.

Hur gör låntagare med äldre enheter för att lyssna på ljudböcker?

Låntagare med äldre apparater kommer även i fortsättningen att kunna lyssna på strömmande ljudböcker i webbspelaren.

Språk