Bibliotek hemifrån

Välkommen till vårt digitala bibliotek, här har vi samlat lite blandade länkar, appar och annat som kan vara trevligt för dig som är hemma och vill ta del av litteratur, kultur och annat digitalt.

Biblio

Biblio är vår biblioteksapp där du kan låna e-textböcker och e-ljudböcker. Allt du behöver är ett aktivt bibliotekskort, sen är det bara att ladda ned appen och börja läsa/lyssna. Du kan läsa mer om det här på vår hemsida.

Pressreader

Pressreader är vår tidningstjänst som du kan komma åt även hemifrån. Du har över 7000 tidskrifter och tidningar att välja mellan. De finns på flera språk så där är säkert något som passar. Du hittar mer information här på vår hemsida. Notera för att komma åt länken som gör att du kan läsa hemifrån så måste du logga in på vår webbplats.

Fria e-böcker


Världens bibliotek


Världens bibliotek är en fri digital tjänst för mångspråkiga böcker. Du hittar e-böcker och e-ljudböcker på följande språk: arabiska, bosniska/kroatiska/serbiska, persiska, somaliska, tigrinska och turkiska. Världens bibliotek är öppen för alla i Sverige. Du behöver registrera dig med din e-postadress och befinna dig i Sverige för att kunna låna. Du hittar deras hemsida här.


Litteraturbanken


Litteraturbanken är ett svenskt litteraturprojekt som jobbar med att tillgängliggöra hela det svenska skönlitterära arvet och vissa arbeten inom humaniora. Här hittar du verk av författare som Selma Lagerlöf, August Strindberg och Hjalmar Söderberg. Litteraturbanken innehåller böcker som är tillgängliga att läsa på hemsidan varav ungefär 1000 titlar går att ladda ned som e-pub eller pdf. På Litterturbanken kommer du också åt Dramawebben. Du hittar hemsidan här.


Projekt Runeberg


Projekt Runeberg är ett initiativ som startade 1992 och publicerar nordisk litteratur som saknar upphovsrätt, det vill säga äldre böcker. Du hittar Project Runeberg här.


Projekt Gutenberg


Projekt Gutenberg publicerar precis som Projekt Runeberg böcker som inte längre har upphovsrätt, men publicerar på alla möjliga språk även om engelska språket är det som är störst. Du hittar deras hemsida här.


Standard Ebooks

Fria engelska böcker som är korrekt formaterade och korrekturlästa e-böcker ifrån källor som till exempel Gutenberg projektet. Böckerna finns tillgängliga i ett flertal format, epub, kindle (azw3), kobo (kepub). Du hittar deras hemsida här.


Tillfälligt tillgängliga resurser


Svenska dagstidningar


Kungliga biblioteket har gjort sin söktjänst Svenska dagstidningar tillgänglig för alla under covid-19 krisen. Där finns det över 900 dagstidningar från 1645 fram till idag att söka bland. Du hittar söktjänsten här.

 

Cambridge University Press


Cambridge University Press har precis gjort all sin utbildningslitteratur fritt tillgänglig fram till maj 2020. Det är över 700 böcker som just nu går att läsa online inom massor av olika ämnen. Så är du sugen på att förkovra dig så är det en ypperlig tid att göra det. Du hittar dem här.

Mångspråkliga digitala resurser


Audible har gjort alla sin eböcker fritt tillgänglig för alla. Det finns eböcker på sex olika språk. Du hittar sidan här.

Poddar


Kronobergspodden

Kronobergspodden är ett poddprojekt som Växjö stadsbibliotek står bakom. I denna programserie vill vi lyfta fram lokala kuriosa från Kronobergs län. Programmakare är Ella Styf som arbetar som bibliotekarie. Podden hittar du här.


Poddtoppen


Poddtoppen bygger sina listor ifrån data ifrån iTunes och visar det som svenska folket lyssnar på just nu. Följdaktligen är det bara poddar som är registerade på iTunes som kommer upp i listorna. Där finns massor av podcasts och ämnen som du kan lyssna på. Du hittar sidan här.

Sveriges Radio


Det är lätt att glömma, men det finns även en massa program med intressanta ämnen på Sveriges radios hemsida. Du hittar en översikt här.

Hembygdspodden


Berättelser från förr i tiden, berättade av både levande och döda i en den småländska socknen Odensjö, Somliga hiskeliga och andra bara underbara. Hittar du här.

Sunnerbopodden


Idrottshjältar i Sunnerbo berättar om sina karriärer och bakgrunder. Podden hittar du här.


Museer och kulturinstitutioner - virtuella upplevelser

Sagobygden, upplev sagobygden med hjälp av din smartphone. Mer information hittar du här.

DigitaltMuseum låter dig söka och bläddra bland olika typer av objekt från flera hundra museer. Exempel på objekttyper är fotografier, föremål, bygnader och konst. Ett av de museum du kan hitta är Kulturparken Småland/Smålands museum. Du hittar länken här.

Aftonbladet har satt samman en lista med museer som har utställningar som du du kan ta del av utan att besöka museet. Här är länken.

Kungliga biblioteket har i sina digitala kollektioner fört samman utvalda objekt från sina samlingar utifrån olika teman. Här är länken.


Opera, Teater och musik

Kungliga operan live - här är det möjligt att se ett antal föreställningar gratis. Här är länken.

Musik i Syd - här hittar du musikupplevelser, reportage och intervjuer. Här är länken.

Malmö Opera kör dagens sång kl. 12 varje dag (går att se i efterhand) samt Allsång på Operan med Rickard Söderberg. Du hittar deras hemsida här.

Berwaldhallen - under mars och april månad ersätts de planerade större konserterna av mindre konserter med kammarmusik utan publik på plats. Konserterna direktsänds eller spelas in av Sveriges Radio P2 och sänds med bild. Du hittar de på Berwaldhallen Play


Sant och falskt - Källkritik: I dessa tider kanske extra viktigt att lära sig mer om detta ämne.

Statens medieråd


Här kan du lära dig med om MIK, medie- och informationskunskap, och vad juridiken säger att du kan och inte kan göra på nätet. Du hittar dem på sin hemsida här.

Internetkunskap

Internetstiftelsen har satt samman denna sida för att ge dig möjlighet att lära dig mer om internet, vad du ska tänka på när det kommer till källkritik och information om annat som rör internet på något sätt. Klart värt att titta in på deras hemsida som du hittar här.

Bibblan svarar


Bibblan svarar är en gratis svarstjänst från biblioteken. Här kan du fråga vad du vill på svenska eller engelska så försöker bibliotekarier ifrån hela landet ge dig ett bra svar. Du ska vara medveten om att din fråga kan komma att publiceras, men att det är du som ställt frågan ser ingen. Du hittar Bibblan svarar här.


Bibblan guidar


Bibblan guidar är en samling med databaser och andra webbplatser som innehåller mycket fakta och information. Alla resurser i Bibblan guidar har valts ut och granskats av bibliotekarier på svenska folkbibliotek. Bibblan guidar innehåller ca 700 källor som kontinuerligt kontrolleras och uppdateras. Du hittar Bibblan Guidar här.


För barn och unga

Polyglutt


ILT Inläsningstjänst har öppnat upp sin app Polyglutt så att den är tillgänglig för alla tillfälligt.

Polyglutt är en digital bokhylla som tillhandahåller inlästa, bläddringsbara barnböcker för förskola, förskoleklass, åk 1–6 och särskolan. Alla böcker är inlästa på svenska och det finns ett stort antal böcker med ljud på andra språk, t.ex. arabiska, engelska, polska och somaliska. Det finns även böcker på TAKK och svenskt teckenspråk.

Du hittar all information som du behöver för att kunna logga in på här på deras hemsida.

Studi


Även Studi har öppnat sin plattform för alla. Du kommer behöva registrera dig på tjänsten.

Studi består av korta animerade filmer. Komplicerade sammanhang förklaras roligt, enkelt och pedagogiskt med hjälp av tydliga exempel och vardagssituationer. Både ljud och undertexter finns på flera olika språk. Kombinationen av ljud, bild, sammanhang och text gör att eleverna lättare kan ta till sig och förstå. Till de flesta filmerna finns quiz i tre svårighetsgrader. Frågorna sporrar eleverna att på ett lekfullt sätt nå kunskapsmålen, samtidigt som de stimulerar till självständigt lärande.

Det finns lektioner i alla de elva teoretiska ämnena; Matematik, Fysik, Kemi, Biologi, Svenska, Samhällskunskap, Historia, Geografi, Religion, Engelska, Teknik

Du kan skapa ditt konto och läsa mer om tjänsten här.

Lilla Aktuellt


Lilla Aktuellt har en hel avdelning med inslag om Coronaviruset, hur det började fram till idag. Du kan se inläggen här.
Lilla Aktuellt har även låtit barn ställa frågor till SVT:s expert Emma Frans. Du kan se reportaget här.

Storytime from space

På Storytime from space kan du lyssna på astronauter läsa böcker ifrån rymden, från Internationella rymdstationen. Sidan och sagorna är på framför allt engelska, men det går att göra en automatisk översättning så att textningen blir på svenska. Om inget annat är det fräckt att se dem läsa i tyngdlöshet. Du hittar sidan här.

International children’s digital library


International children’s digital library har böcker för barn på olika språk och du kan läsa för ditt barn. Du hittar sidan här.

Albert


Albert är barnens digitala mattelärare. Just nu erbjuder de möjligheten att testa tjänsten hemifrån. Du hittar mer info här.

Småsagor - UR Play


I Småsagor på UR Play kan du lyssna på inlästa bilderböcker. Du hittar sidan här.