Boktips

Boktips

Varför gråter inte Emma

Bokomslag "Varför gråter inte Emma" 

Författare: Magnus Wennerholm, Emma Jangestig
Publicerad: 2010
Genre: Biografi

Emma har under flera år råkat ut för fel sorters killar och hon blev ensamstående mamma väldigt ung. Nu har saker och ting äntligen börjat ordna upp sig och hon ser fram emot ett stillsamt liv tillsammans med hennes två små barn, Max 3 och Saga 1 samt hennes nya sambo. En kväll i mars 2008 föll hela hennes värld samman. Emma och hennes två små barn blev grovt misshandlade i deras hem med en hammare. Barnen bragdes om livet och Emma svävade länge mellan liv och död. Emma vittnade i två rättegångar och fick sina barns mördare dömd till livstid.

Jag tycker att boken är otroligt gripande och känslomässigt ärlig till största del. Bokens handling är baserat på något fruktansvärt men boken är fantastisk på många olika sätt. Den tar upp viktiga perspektiv som har att göra med media och vårt svenska samhälle. Emma beskriver händelsen väldigt ärligt vilket gör att man känner stor empati och sorg samtidigt som Emma ger sken av hopp och kärlek.

Nackdelen med boken är att den lägger för stor tyngd på hur det svenska rättsystemet funkar vilket jag tycker är ointressant i sammanhanget och det känns mer som än faktabok än en biografi ibland. En känsla som jag fick när jag läste var att språket i boken kändes som en kvällstidning till viss del och det tog över en del känslor som finns i boken.

Varför gråter inte Emma