Databaser

Vad är en databas?

En databas är en samling information som är organiserad på ett sådant sätt att det är lätt att söka efter och hämta information.

Via biblioteket har du tillgång till flera databaser inom olika ämnen. I databaserna är informationen kvalitetsgranskad och informationen fylls på och uppdateras regelbundet. En del databaser kan du bara använda på biblioteket, andra kan du använda även hemifrån.

Databaser du kan använda hemifrån

För att söka i databaser hemifrån använder du ditt lånekort. Saknar du lånekort så kan du få ett när du besöker ett av våra bibliotek, tag med legitimation. Om du vill kan du fylla i formuläret "Skaffa lånekort" innan du besöker oss så går det fortare och smidigare att få ditt lånekort.

Skaffa bibliotekskort

Dessa databaser kan du använda hemifrån eller på biblioteket med hjälp av ditt 11-siffriga lånekortsnummer. För att logga in anger du det långa numret som står på baksidan av lånekortet, ange numret utan mellanslag.

 

 Global grant

Global Grant är en databas för att söka bidrag och stipendier. Du kan söka passande bidrag för dig själv, din familj, skola, förening eller organisation. Det finns också hjälp för att göra ansökningar och presentera dig själv och ditt projekt.

Global Grant 

Instruktionsfilm om Global Grant

 

 library press display

Library PressDisplay är en databas med tidningar från hela världen. Den innehåller mer än 6000 dagstidningar och tidskrifter från mer än 100 olika länder och på 60 olika språk. Det finns även svenska tidningar. Hela tidningen är tillgänglig, inte bara ett urval av artiklar. Tidningarna finns tillgängliga samma dag som de kommer ut och de finns kvar i två månader. 

Library PressDisplay

Användarguide för Library PressDisplay (PDF-fil, 968 kB, öppnas i nytt fönster)

 Alex

Författarlexikonet innehåller presentationer av skönlitterära författare från hela världen. Alla typer av författare finns med, klassiker och nobelpristagare men också våra dagars populära bästsäljare samt författare till barn- och ungdomsböcker. 

Alex Författarlexikon 

 

Databaser som finns på biblioteket

Det finns några databaser till som du kan använda när du besöker biblioteket i Ljungby. Ibland behövs en inloggning, säg till någon av oss i personalen så hjälper vi dig.

 landguiden

I Landguiden får du tillförlitlig och uppdaterad information om alla världens länder, konflikter och organisationer. Databasen är ett mellanting mellan en nyhetstjänst och ett uppslagsverk. Betoningen läggs på att skildra den grundläggande utvecklingen i ett land. Vi rapporterar om regeringsskiften, partiombildningar, författningsändringar, stora politiska kriser, lansering av viktiga politiska och sociala reformer, förändringar i den ekonomiska politiken med mera.

Landguiden

 FBA

Sverige i internationella fredsinsatser. Här kan du söka i över 1,5 miljoner dokument om Sveriges deltagande i internationella fredsinsatser.

Folke Bernadottesamlingarna

 

 Retriever

Mediearkivet innehåller tidningsartiklar från tryckta tidningar. Här finns artiklar från mer än 100 tidningar och tidskrifter. Många tidningar går även att läsa i pdf-format eller som e-tidning där du kan se hela tidningen. Mediearkivet uppdateras varje dag och är mycket bra om du letar efter en artikel i en tryckt tidning.

Mediearkivet

Språk