frågor och svar e-böcker

Hur lång tid får jag låna en e-bok?

För en e-bok är lånetiden 28 dagar från och med att du laddade ned e-boken. Du kan inte "lämna tillbaka" e-boken och du får inte några förseningsavgifter. Efter 28 dagar ligger bokfilen kvar i läsprogrammet/appen men den går inte längre att läsa. I de flesta läsprogram/appar står det "Expired" på bokomslaget. Du själv ta bort e-boken från din enhet om du vill.

Innan lånetiden har gått ut kan du vid behov ladda ned den/hämta den på nytt från ”Mina Sidor”. Det räknas inte som ett nytt lån och förfallodatum är samma som innan.

Går det att ta bort en e-bok?

Nej, det går inte att ta bort en lånad e-bok. Även om du tar bort den från enheten så finns lånet registrerat på ”Mina Sidor” tills lånetiden har gått ut. I vissa e-boksappar finns det knappar där det står "Return book" men den ska du inte använda. Den innebär bara att du tar bort boken i appen på din enhet och om du vill ladda ner den igen så kommer det inte gå. E-boken är fortfarande utlånad till dig när du tittar under ”Mina lån”, det går med andra ord inte att ta bort en e-bok, den är lånad i 28 dagar.

Vad ska jag göra om jag inte hinner läsa klart e-boken på 28 dagar?

Då ska du ladda ner samma e-bok igen från bibliotekets webbplats, tyvärr måste du då själv komma ihåg var du slutade läsa. 

Hur söker jag efter e-böcker?

Du kan använda sökrutan som finns i på webbsidan om e-böcker, där söks bara e-böcker. Skriv in en författare och/eller en titel. Eller så kan använda våra tipslistor för att hitta nyheter och topplistor för e-böckerna.

Måste jag komma ihåg var jag slutade läsa?

Nej, läsprogrammet/appen kommer ihåg vilken sida du var på när du slutar läsa och stänger läsprogrammet/appen eller på annat sätt avslutar. Däremot om du lånar boken igen efter lånet har gått ut så minns inte läsprogrammet/appen var du slutade läsa på förra lånet.

Måste jag vara uppkopplad mot internet?

Nej, du behöver inte vara uppkopplad mot internet om du väljer formatet "Ladda ner (EPUB)". Då räcker det att du är uppkopplad när du laddar ner boken, men du behöver inte vara det när du läser.

Hur många e-böcker får jag ladda ner?

Du får låna två böcker per 7-dagar.

Varför får jag felmeddelanden när jag försöker ladda ner?

Det kan bero på flera saker. Du kan vara spärrad som låntagare om du har en skuld över 200 kronor, du kan redan ha lånat två e-böcker under 7 dagar. Biblioteket kan ha nått sin spärr på vad e-bokslån får kosta under 1 månad (eftersom biblioteket betalar för varje e-bokslån som görs, inte i förväg, utan när e-boken lånas) så måste biblioteket ha en spärr för vad det som mest får kosta för att budgeten ska kunna hållas).

Om det är problem att ladda ner på iPhone eller iPad kan det vara webbläsaren, prova med webbläsaren Safari.

Om du på en Android-enhet får meddelandet ”Innehållet stöds inte” beror det på att Android inte känner igen filtypen för nedladdningslänken. Prova att använda Chrome som webbläsare, om det inte hjälper prova att importera filen direkt i Aldiko.

Varför kan jag inte låna så många e-böcker jag vill?

Vi vill att våra besökare ska kunna låna och läsa så mycket de vill men eftersom biblioteket betalar för varje e-boklån (till skillnad mot en tryckt bok, där vi bara betalar inköpet av boken) så måste biblioteket sätta spärrar så att inte kostnaderna blir för höga. 

Vi har två gränser (eller spärrar). Dels en maxgräns för hur många e-böcker som du kan låna per 7 dagar och dels en beloppsgräns för vad alla e-bokslånen får kosta under 1 månad.

Språk