Information om e-böcker

En e‑bok är en bok i digitalt format som du kan ladda ner och läsa på din dator, läsplatta, surfplatta eller mobil. Du behöver inte lämna tillbaka en e‑bok. När lånetiden är slut går e‑boken inte att läsa längre men filen ligger kvar. Du kan ta bort filen.

Söka bibliotekets e-böcker

Du hittar bibliotekets e-böcker genom att söka på den titel eller författare du är intresserad av i sökrutan ovan där det står "Sök e-böcker". Du kan också titta på våra listor med e-böcker.

Så här lånar du våra e-böcker

 • Logga in med ditt bibliotekskortsnummer/pinkod på bibliotekets webbsida bibliotek.ljungby.se.
 • Sök upp den e-bok du vill låna, se ovan hur du söker.
 • Välj filformat, EPUB eller PDF. Mer information nedan om de olika formaten.
 • Läsprogrammet öppnas och du kan läsa e-boken. Nästa gång du läser minns läsprogrammet hur långt du har läst och börjar där du slutade.

Hur länge får jag låna?

Lånetiden är 28 dagar och när lånet har gått ut kan du inte längre läsa e-boken. Du kan låna den direkt igen genom att ladda ner filen en gång till.

Du får låna max två e-böcker på 7 dagar. Det beror på att biblioteket betalar för alla lån av e-böcker varje gång de lånas till skillnad från tryckta böcker som betalas när de köps in.

Vad behöver du för att låna e-böcker

För att kunna låna e-böcker från biblioteket behöver du ha:

 • bibliotekskort och med pinkod
 • en e-postadress
 • ett Adobe-ID
 • ett läsprogram

Om du saknar bibliotekskort så kan du få ett när du besöker ett av våra bibliotek, tag med legitimation. Om du vill kan du fylla i formuläret "Skaffa bibliotekskort" innan du besöker oss så går det fortare och smidigare att få ditt bibliotekskort.

Skaffa bibliotekskort

Du behöver ett Adobe-ID

För att kunna ladda ner e-böcker behöver du ha ett användarkonto hos Adobe. Det gör att du kan låna kopieringsskyddade e-böcker, det vill säga läsa alla de e-böcker som har ett skydd som gör att du inte kan kopiera, skicka vidare e-boken till andra eller spara den. Ett användarkonto hos Adobe skapar du en gång och om du är under 13 år behöver en förälder skapa kontot. Som användarnamn använder du din e-postadress så du behöver även en sådan.

Skaffa ett Adobe-ID

Du behöver också ett läsprogram

För att kunna läsa din e-bok så behövs också ett läsprogram till din dator, surfplatta eller mobiltelefon. Vilket läsprogram du behöver beror på var du vill läsa dina e-böcker. Om du vill läsa e-böcker på din:

 • dator eller din läsplatta behöver du Adobe Digital Editions
 • Iphone/Ipad behöver du appen Bluefire Reader
 • surfplatta/smarta mobil med android behöver du appen Bluefire Reader eller appen Aldiko Book.

Programmen är gratis.

När du har laddat ner ett läsprogram måste du också lägga in ditt Adobe-ID i läsprogrammet så att kopieringsskyddade böcker kan läsas. Detta gör du en gång.

Vilket filformat ska du välja när du lånar e-böcker

En e-bok kan finnas i olika filformat som fungerar lite olika. De format som finns är EPUB och PDF.

EPUB

EPUB är ett format som innebär att texten anpassar sig till den skärmstorlek, textstorlek och typsnitt du använder. Formatet kan läsas på de flesta datorer, surfplattor, läsplattor och mobiltelefoner.

EPUB Offline innebär att du laddar ner e-boken till ett läsprogram enligt beskrivningen ovan.

PDF

PDF är ett format som innebär att texten ser likadan ut oavsett skärmstorlek, vilket kan göra den svårläst på mindre skärmar. Du kan då behöva bläddra även i sidledd. En e-bok i PDF-format fungerar bäst för läsning i en dator eller i en surf- eller läsplatta med stor skärm.

Vad är skillnaden mellan surfplatta och läsplatta

En surfplatta är en platta du kan använda för att surfa på internet, läsa din e-post, spela spel, läsa e-böcker med mera. En läsplatta kan bara användas för att läsa e-böcker. Oftast måste du också ladda ner e-böckerna till en dator först innan e-boken kan föras över till läsplattan. Skärmen på läsplattor skiljer sig från skärmen på sufrplattor genom att en teknik som kallas e-ink, ett slags elektroniskt bläck, används. Det innebär bland annat att det inte är lika tröttande för ögat att läsa på en sådan skärm som på en vanlig dataskärm eller surfplattans skärm samt att du måste tända lampan när det är mörkt för att se. Det går också bra att läsa ute i solsken. Skärmen på en surfplatta är mer som en dataskärm. Däremot fungerar det inte bra med bilder på en läsplatta, utan bara text och det går som sagt inte att göra annat än läsa e-böcker på den.

Språk