Låna DAISY-talböcker

DAISY-talböcker är talböcker i CD-ROM format. En DAISY-talbok rymmer upp till 50 timmar ljud. En hel bok får alltså plats på en skiva. Det är lätt att hitta i en DAISY-talbok. Du kan förflytta dig mellan rubriker, bläddra i boken, lägga bokmärken och söka fram en särskild sida.

Vem kan låna DAISY-talböcker?

Du kan låna talböcker om du har svårt att läsa böcker med vanlig tryckt text. Du behöver inte visa något intyg, men du behöver bli inskriven som "talbokslåntagare" på biblioteket. Kontakta biblioteket för att bli talbokslåntagare. Myndigheten för tillgängliga medier (MTM) producerar talböcker och på deras webbplats finns information om talböcker och vem som kan låna.

Talböcker på webbplatsen MTM, Myndigheten för tillgängliga medier

DAISY-talbok eller ljudbok?

DAISY-talböcker är inlästa böcker för dig som har svårt att läsa tryckt text. Talböckerna produceras genom undantag i upphovsrättslagen och kan bara lånas på bibliotek. De ska inte förväxlas med ljudböcker som alla får låna och som kan köpas.

Lyssna på DAISY-talböcker

För att läsa (lyssna på) DAISY-talböcker behöver du en särskild talboksspelare, mp3-cdspelare, en dator eller DVD-spelare. Du kan låna en Daisyspelare (i två månader) på biblioteket för provlyssning av talböcker. Om du därefter vill fortsätta att använda en Daisyspelare behöver du en remiss från en ögonläkare till syncentralen i Växjö. Syncentralen avgör om du kan få Daisyspelaren som ett hjälpmedel.

Lyssna i din egen dator

För att lyssna på DAISY i datorn behöver du installera ett läsprogram. Information om vilka läsprogram som finns samt länkar för att ladda ned dem finns på Myndigheten för tillgängliga mediers webbplats.

Läsa i dator på webbplatsen MTM, Myndigheten för tillgängliga medier

Appen Legimus

Appen Legimus finns för Android och iPhone och är gratis. Via appen kan du ladda ner och läsa talböcker och taltidningen. För att använda appen behöver du vara registrerad för Egen nedladdning. 

Egen nedladdning

 

Språk

Kontakt

Jens Christiansson
Tel: 0372-78 92 05
jens.christiansson@ljungby.se

Talande webb

Vill du lyssna, få innehållet på den här webbplatsen uppläst? Då kan du använda Talande Webb.

Talande Webb