Om webbplatsen

Hjälp

Söka böcker, spel, musik, film

Skriv in en titel eller en författare eller ett ämne i sökrutan. Klicka på "Sök" och du får fram en lista med förslag på böcker, spel eller filmer. Om du får många träffar får du bläddra mellan sidor. Vill du veta mer om boken, filmen, spelet, musiken i träfflistan och var du kan hitta den klickar du på titeln. För att få reda på vilka bibliotek som har boken och om den finns inne klicka på bibliotek. Där kan du även se hur länge den är utlånad om den är det, vilket datum den ska vara tillbaka.

När du söker på en sida under meny-valet Barn söker du bara barnböcker/musik/spel/film. Då står texten "Sök i barnkatalogen" i sökrutan för att göra det tydligt. När du söker under meny-valet E-böcker söker du bara bland e-böcker och i sökrutan står det "Sök e-böcker". Under meny-valet E-ljudböcker söker du bara bland e-ljudböcker och i sökrutan står det "Sök e-ljudböcker". Under övriga menyval står det "Sök böcker, film, musik mm". Då söker du allt, både vuxna och barn och e-böcker och e-ljudböcker och vanliga böcker, allt som finns på biblioteket. 

Om du klickar på kugghjulet längst fram i sökfältet kan du filtrera din sökning. Du har möjlighet att välja "Medietyp" och "Språk". Till exempel kan du söka alla ljudböcker på engelska. Välj ljudbok som medietyp och engelska som språk och klicka på knappen "Sök”. Om du vill kan du lägga till sökord också, till exempel en viss författare (eller titel eller ämne). Om du vill se allt som finns på ett särskilt språk kan du bara välja det språket och sedan klicka på knappen "Sök" utan att skriva något sökord. Du kan bara välja ett språk i taget (eller en medityp i taget). Det finns ännu fler möjligheter att avgränsa sökningen, exempelvis om det är facklitteratur eller skönlitteratur.

Ställa dig i kö för att låna (reservera)

Om det du vill ha är utlånat kan du sätta upp dig i kö (reservera det). För att kunna göra det måste du logga in med ditt lånekortsnummer och pinkod eller användarnamn och lösenord. När du är inloggad kan du söka fram boken/filmen/spelet/musiken du vill köa på och reservera genom att klicka på "Reservera". Välj "Hämtställe" och bekräfta genom att klicka på "Ok". Du får ett meddelande med post, e-post eller sms när det du köar på finns att hämta och du har fem dagar på dig att hämta det. Om du inte hämtar och inte meddelar oss eller avbeställer så tar vi bort din reservation.

Om du är bortrest och inte vill att de böcker (cd-skivor, filmer och annat) du står i kö på ska finnas för avhämtning när du är borta kan du ange från och med vilket datum och till och med vilket datum som du inte vill ha dem. Det gör du under Mina uppgifter, längst ned Fånga inte in reserverade titlar under denna tid. Det går också bra att ringa oss så ordnar vi det. Då kommer det du köar på i stället till dig när du är tillbaka igen och du förlorar inte din köplats.

Låna om

För att kunna låna om måste du vara inloggad. När du har loggat in väljer du "Mina lån".

 • Om du vill låna om allt klickar du i den lilla rutan till vänter om ordet Lån längst upp i tabellen. Sen väljer du "Låna om" längst upp.
 • Om du vill låna om några titlar klickar du i den lilla rutan vid varje lån. Klicka sedan på "Låna om" längst upp.
 • Om du vill låna om en bok klicka på "Låna om" till höger om det du vill låna om.
Sen får du en lista över vilken/vilka du har lånat om och det nya återlämningsdatumet visas.

Recensera

Om du vill skriva ett omdöme om något, till exempel en bok eller en film kan du skriva en recension. En recension behöver inte vara lång eller utformad på ett visst sätt. Berätta lite om innehållet och vad du tyckte om den och varför. Tänk på att många kan läsa det du har skrivit. Om du har registrerat ett användarnamn kommer det att visas. För att kunna recensera ska du först logga in och sedan söka upp det du vill recensera.

 • Logga in.
 • Sök fram titeln du vill recensera och klicka på den.
 • Lite längre ned på sidan till vänster hittar du länken Recensera som du klickar på. Skriv din recension i rutan och avsluta med att klicka på Skicka.

Sätta betyg

Om du vill ge betyg till en film, ett spel, musik eller en bok kan du ge dem en till tio stjärnor. För att kunna göra det ska du först logga in och söka upp det du vill betygsätta. Du kan betygsätta titlar genom att ge dem allt mellan en och tio stjärnor där en stjärna är lägsta betyg och tio stjärnor högsta betyg.

 1. Logga in.
 2. Sök fram det du vill betygsätta och klicka på det.
 3. I texten där det finns information om boken/spelet/filmen finns det en rad med stjärnor. Klicka på den stjärna i ordningen som motsvarar ditt betyg, om du vill ge den betyg 5 klickar du på den femte stjärnan, om du vill ge den betyg 8 klickar du på den åttonde stjärnan.

Tipsa

Om du vill rekommendera en bok/film/spel/musik till någon annan kan du tipsa. För att kunna tipsa ska du logga in och sedan söka upp det du vill tipsa om.

 1. Logga in.
 2. Sök fram det du vill tipsa någon om och klicka på det.
 3. Klicka sedan på knappen Tipsa.
 4. Skriv i e-postadress till den person du vill ge tipset och fyll i din egen e-postadress i Svara till. Du kan också skriva ett meddelande till mottagaren. Avsluta med att klicka på Skicka.


Minneslista

Om du vill kan du lägga in valda böcker, filmer, spel och musik i en minneslista.

 1. Logga in om du vill skapa en minneslista som finns kvar även vid senare tillfällen.
 2. Sök fram det du vill lägga i minneslista.
 3. Klicka på "Lägg i minneslista". Om du är inloggad så finns det kvar även senare, då hittar du det under Mina sidor - Min minneslista. Om du inte är inloggad så sparas inte minneslistan men du kan hitta den under Mina sidor - Min minneslista och skriva ut den eller e-posta den direkt. Den sparas inte när du inte är inloggad.

 

Vill du få ett meddelande när vi har köpt in nytt?

Du kan få meddelande om vilka nya titlar vi köper in. Antingen på e-post eller som meddelande under "Mina sidor - Mina meddelanden". För att det ska fungera att få meddelande om nya titlar behöver du:

 • Välja vilken typ av titlar du vill ha meddelande om, till exempel nya deckare, nya böcker om hundar, nya filmer.
 • Välja om du vill ha meddelande via e-post eller via "Mina sidor - Mina meddelanden".

Ovanför listor med böcker finns det en symbol för "Spara sökning". Om listan till exempel visar "Nya deckare -ljudböcker" och du klickar på "Spara sökning" så kan du spara en sökning om nya deckare i form av ljudböcker. Ett nytt fönster öppnas där du ger din sökning ett namn, till exempel "nya deckare ljudböcker". Du kan också ange en kort beskrivning. Klicka i rutan "Meddela mig om nya titlar" och välj sändmetod Mina meddelande eller e-post. Mina meddelande hittar du här på webbsidan under Mina sidor. Där kan du få meddelande om nya titlar eller så väljer du att få dem på e-post.

Du kan alltså utgå från en lista som finns här på webbplatsen, som Nya deckare - ljudböcker, Nya filmer, Nya romaner, Nya pekböcker eller liknande. Du kan också själv skapa en sökning genom att skriva in ord i sökfältet. Om du till exempel tycker om hundar och vill få meddelande när vi har nya titlar om hundar kan du söka på hundar och sedan spara sökningen. Det går bra att söka på flera ord också.

Du kan hitta dina sparade sökningar när du är inloggad under Mina sidor - Mina sparade Sökningar.

 

Mina sidor

Språk Språk