Släktforska

Släktforska

Biblioteken i Lagan, Lidhult och Ryssby

På biblioteken i Lagan, Lidhult och Ryssby finns en släktdator där du har tillgång till Arkiv Digital, SVAR - digitala forskarsalen och Sveriges dödbok 1901-2013.

Biblioteket i Ljungby

På biblioteket i Ljungby har du tillgång till:

  • Arkiv Digital
  • SVAR - digitala forskarsalen
  • Sveriges dödbok 1901-2013
  • Sveriges befolkning (1880, 1890, 1900, 1970, 1980, 1990)
  • Svensk biografiskt lexikon
  • Emigranten Populär
  • KGF:s databas
  • Rosenberg

Här finns även ett antal släktforskningstidskrifter, se information till höger längst upp på den här sidan.

Datorerna för släktforskning finns längst ner i biblioteket. Mikrofichekort och läsapparater finns i ett studierum i biblioteket. Anmäl till personalen att du är släktforskare så får du möjlighet att själv boka någon av släktforskningsdatorerna. Det går att boka dator hemifrån med ditt lånekortsnummer och pinkod men om du inte har använt ditt lånekort på bibliotekets datorer tidigare måste du göra det först innan du kan boka hemifrån.

På biblioteken har du även tillgång till ett stort utbud av böcker om släktforskning.

Arkiv Digital Arkiv Digital

Med Arkiv Digital kan du släktforska via internet i färg. Arkiv Digital är en databas med bland annat skannade kyrkböcker, bouppteckningar och domböcker. Om du vill veta mer finns det:

SVAR, Digitala forskarsalen

I Digitala forskarsalen kan du som exempelvis släktforskar, ta del av Sveriges största digitala arkivsamling med kyrkböcker, fastighetsböcker, kartor, skattelängder, militära rullor, bouppteckningar, foton på straffarbetsfångar, sjömän, krigsarkivets porträttsamlingar och mycket mer. Det finns ca 87 miljoner publika bilder (motsvarar ca 148 miljoner sidor).

Digitala forskarsalen förvaltas av Svensk arkivinformation, SVAR, som är en avdelning i Riksarkivet. SVAR:s uppgift är att tillgängliggöra arkivmaterial för forskningsändamål och undervisning, bland annat genom digitalisering och tjänster för elektronisk tillgång.

SVAR - digitala forskarsalen har en manual (PDF-fil, 1,813 MB öppnas i nytt fönster) med en kort beskrivning av de olika delarna.

Några användbara länkar för släktforskare:

Centrala soldatregistret
Historiska kartor
Mikrofilmade svenska dagstidningar (En förteckning)
Nationell arkivdatabas (NAD)
Nättidningen Rötter
Statens arkiv (Riksarkivet och landsarkiven)
Svenskt biografiskt lexikon